Fantasztikus eredmények a Nanbudo Világbajnokságon

<< Vissza

2016. július 22-24. között került megrendezésre a Nanbudo Világbajnokság a spanyolországi Platja D'Aro városában.

Hazánkat hat nanbudo mester; Kovács Aletta (3. dan), Patla Viktor (2. dan), Szilvási Máté (2. dan), Drabon Zsófi (1. dan), Ambrus Csenge (1. dan han) és Sándor Előd (1. dan han) képviselte, akiket Süveg Tibor (7.dan) készített fel a megmérettetésre.

Király József (8. dan), a Magyar Nanbudo Szövetség elnöke, és Irsa Katalin a Szövetség titkára is a versenycsapattal tartott a régóta várt eseményre. A Magyar Nanbudo Szövetség által lehetővé tett intenzív, de sajnos sérülésekkel tarkított felkészülés végén minden versenyző jó formában érkezett a helyszínre.

Mérlegelés és az edzői eligazítások után a verseny bíráinak vizsgáztatását és az eredmények alapján történő beosztását végezte el a CINDA (Nemzetközi Bírói Testület) vezetősége, így a hazánkat képviselő nemzetközi bíró, Süveg Tibor (7. dan) mérkőzésvezető bíróként tevékenykedhetett a versenyen.Az első nap az egyéni formagyakorlatokkal indult, ahol sajnos mind a felnőtt (Patla Viktor), mind a junior férfi (Sándor Előd) versenyzőnk "elvérzett" az erős mezőnyben, és nem sikerült továbbjutniuk. A lányok viszont hozták a papírformát, és mindhárman gond nélkül továbbjutottak a döntőbe. Ambrus Csenge a junior korosztályban végül ezüstérmet tudott kiharcolni, a felnőtt nők mezőnyében pedig - a selejtezőkből második helyen továbbjutó - Drabon Zsófi minimális különbséggel csúszott le a dobogó harmadik fokáról, és végzett a negyedik helyen, Kovács Aletta pedig ezüstérmet szerzett.

Női csapatkata versenyszámban komoly ellenfelekkel kellett szembenéznie a lányoknak, de ügyesen vették az akadályokat. Sajnos a francia csapat egyértelműen vezette a mezőnyt, de régi barátainkkal és egyben riválisainkkal, a horvát női csapattal pontegyenlőségben a második helyen álltak a lányaink a két forduló után, és végül 3:2-es arányú bírói döntéssel kerültek a dobogó harmadik fokára a horvátok mögött.

Egyéni küzdelem számokban a junior fiúk nehézsúlyú mezőnyében Előd a súlycsoport legkönnyebb versenyzőjeként kellett szembenézzen nála jóval magasabb spanyol versenyzőkkel és régi, horvát ellenfelével. Előd ügyesen használta ki erejét és nagy küzdőszellemről tett bizonyságot; legyőzte mindkét hazai pályán küzdő ellenfelét, de sajnos a nála sokkal magasabb és erősebb horvát ellenfelével nem bírt. Szerencsénkre a horvát Crnkovic viszont nem boldogult a hazaiakkal, így végül Előd a dobogó legfelső fokára állhatott. Megszerezte az első aranyérmet.A junior lányok egyéni küzdelmében a nagyon erős felkészülésen túl lévő, jó esélyekkel induló Csengének két komoly, régi ellenfelével is szembe kellett néznie. A szintén nagy esélyes horvát Babic legyőzése után sajnos a komoly hírnévvel rendelkező norvég Andersennel szemben egy ponttal kikapott, de a sors mellénk állt és végül a norvégot nem csak a horvát Babic, de a spanyol versenyző is legyőzte, így Csenge a csoport első helyén végzett, megszerezve hazánknak a második aranyérmet is.

A felnőtt könnyűsúlyú nők mezőnyében sajnos mind Alettának, mind Zsófinak erős ellenfelekkel kellett szembenéznie, Aletta ráadásul egy korábbi sérülése miatt a rúgásait sem tudta úgy alkalmazni. Kemény csoportkörök után Aletta végül nem jutott tovább, Zsófi viszont megnyerve a csoportját a francia Boucard-ral döntőzhetett. Sajnos ahogy katában sem, úgy ju randoriban sem boldogultunk a trükkösen küzdő franciával, így Zsófi az ezüstémet hozhatta el.

A férfiak -75 kg-os mezőnyében Viktor jól kezdett és sikeresen legyőzte első két, igen erős afrikai ellenfelét, a következő franciával nem boldogult, aki viszont az afrikai versenyzőkkel nem tudta felvenni a kesztyűt. Végül Viktor két győzelme és egy vesztett mérkőzése, és az ezeken szerzett pontjai nem voltak elegendőek a továbbjutáshoz.Máténak a -84 kg-os mezőnyben egy erős és térdre irányuló, szabálytalan rúgástól kiújult korábbi térdsérülése, és bár jól kezdett - még a döntőbe jutott hazai Barcost is keményen megszorongatta - végül nem tudta folytatni a küzdelmeket. Másnap az open kategóriákban sajnos mind Aletta, mind Zsófi erős csoportokba kerültek és már mindketten sérülésekkel küzdöttek, így nem sikerült továbbjutniuk.

Férfiaknál Máté a térdsérülése miatt visszalépett, hogy tartalékolja maradék erejét a csapat küzdelem versenyszámra. Viktor sikeresen vette első ellenfelét, a nehézsúlyú bosnyák versenyző nem jelentett számára akadályt, és utána az égiek is küldtek egy kis segítséget; következő ellenfele – a 100 kg feletti kameruni versenyző sérülés miatt visszalépett, így adva Viktornak újabb pontot. Régi barátunkkal, a máriabesztercei klub edzőjével, a horvát Lezaic-csal azonban nem boldogult Viktor, így szertefoszlottak a remények a továbbjutásra.Csapatküzdelemben a lányaink erősen kezdtek és simán verték a franciákat, valamint a hazai spanyolokat, de a norvégokkal azonban - nagy meglepetésre - nem boldogultak. Sajnos a horvátokkal már sok sérüléssel kellett felállnunk, így ellenük is alulmaradtunk, és így végül a dobogó második fokán végeztek a lányok. A férfi csapatunk küzdelemben az egyik legerősebb csoportba került és Máté is térdsérüléssel kellett felálljon, így a horvátokkal nem boldogultak a mieink és Kamerun 5 fős, egyéni bajnokból álló csapata ellen is gyakorlatilag ketten küzdötték végig a 7 percet a srácok, miután Mátét rögtön az első percben térden rúgta ellenfele és így nem tudta folytatni a küzdelmet. Bár tovább nem jutottak a srácaink, a kameruni csapat tagjai külön is kifejezték tiszteletüket csapatunknak, amiért egy eleve sérült versenyzővel, egy könnyűsúlyú junior versenyzővel és egy szintén könnyűsúlyú versenyzővel sem léptünk vissza, hanem a harcos szamuráj szellemiségnek tisztelegve kiálltak és helytálltak a srácok.Csenge a ju randoriban (küzdelem) és katában (formagyakorlat) szerzett első és második helye révén a juniorok közt a "Legeredményesebb női versenyző" címet is elnyerte és ez is mutatja, hogy a jövőben is számíthatunk hasonló szép helyezésekre a magyar nanbudokáktól, biztosított az utánpótlás.

Összegzésképp, hat versenyzőtől, akik nagyrészt önerőből készültek, és csak a Magyar Nanbudo Szövetség támogatta őket, nagyon szép eredmény a 2 arany, 4 ezüst, és egy bronzérem.

A verseny végeztével a WNF (Worldwide Nanbudo Federation) megtartotta éves szokásos közgyűlését, melyen szövetségünket elnökünk, Király József (8. dan) képviselte, valamint egyesületünk, a NanBudoPest SE elnöke, Patla Viktor (2. dan) is meghívást kapott.A VB-n nyújtott kíváló bírói teljesítménye után a CINDA elnöke felkérte Süveg Tibort (7. dan), hogy csatlakozzon a CINDA vezetőségéhez, aki ezt örömmel elfogadta.

A verseny után került megrendezésre a szokásos nyári edzőtábor Doshu Soke Yoshinao Nanbu (10. dan) vezetésével, melyen a magyar küldöttség is részt vett. A tengerparton, gyönyörű természeti környezetben zajló edzéseken részletekbe menően elemzésre kerültek a nanbudo egészségmegőrző gyakorlatai, de harci technikák és formagyakorlatok pontosítására is sor került, valamint elméleti edzést is szerveztek a résztvevőknek. A WNF elnöke az edzőtábor végén ígéretet tett arra, hogy gyakrabban rendeznek világversenyeket a jövőben, és a tervek szerint 2018-ban Európa Bajnokságot hirdetnek.

Az alapító mester, Drabon Zsófit, Ambrus Csengét és Sándor Elődöt 2. dan fokozatra léptette elő az edzőtábor végén.

Ezúton is gratulálunk a versenyzőknek a kiváló eredményekhez, az új övfokozatokhoz, felkészítő edzőjüknek a sikeres felkészítéshez, és ezúton is köszönjük a Magyar Nanbudo Szövetség, és azon belül is kiemelten Király József elnök úr támogatását a felkészüléshez és részvételhez.