Elsöprö siker Spanyolországban


<< Vissza

Idén ünnepli a spanyolországi Sabiñanigoban található Sakura Nanbudo Klub a fennállásának 25. évfordulóját. A helyi nanbudokák az évforduló méltó megünneplésére Doshu Soke Yoshinao Nanbu vezetésével nemzetközi edzőtábort hirdettek, illetve az elmúlt évek nemzetközi eredményei alapján a világ legjobb kata (formagyakorlat) és ju randori (küzdelem) versenyzőit is meghívták egy barátságos összecsapásra.

Hazánkat Kovács Aletta (Free Line Se - Kecskemét) és Szabó Botond (NanBudoPest Se - Budapest), mint versenyzők, illetve a CINDA (Nemzetközi Bírói Testület) felkérésére Süveg Tibor, a Magyar Nanbudo Szövetség technikai vezetője, mint nemzetközi minősítésű bíró képviselte a 2015. március 20-22. között megrendezésre került eseményeken.

Kovács Aletta 3. danos mester 2011-ben a párizsi Európa Bajnokságon a juniorok mezőnyében első helyezést ért el mindkét versenyszámban, így komoly esélyekkel indult a Sakura Kupáért is. Szabó Botond (1. kyu) az elmúlt években Kelet-Közép Európa legnagyobb nemzetközi versenysorozatában - Bonsai Liga - jeleskedett évről évre, és ezzel vívta ki magának a jogot a meghívásra a súlycsoportok és kategóriák nélküli versenyen.

Mindkét versenyző hosszú hónapok óta készült részben a budapesti NanBudoPest SE edzésein, részben a Magyar Nanbudo Szövetség támogatásával megvalósult felkészítő edzéseken Süveg Tibor 6. danos mester vezetésével, aki korábban maga is többször részt vett hasonló versenyeken Horvátországban.

A hosszú hétvégén több, mint 300 nanbudoka edzhetett együtt a világ minden részéről a nanbudo alapítója, Doshu Soke Yoshinao Nanbu (10. dan) által vezetett edzéseken. A hangulat - a magas létszám ellenére is - nagyon közvetlen, barátságos, esetenként egészen családias volt. A világ nanbudokái ismét bizonyították, hogy az alapítómester által oly gyakran emlegetett "big nanbudo family"-ben minden családtag ugyanakkora megbecsülésben és tiszteletben részesül, mint bármely más nanbudoka; kortól, nemtől, fokozattól, vagy akár vallási hovatartozástól függetlenül.

A Sakura Kupa elnevezésű bajnokság selejtezői péntek este kezdődtek. A kata fordulók után Szabó Botond sajnos nem jutott tovább a döntőbe; a nagyon erős mezőnyben csupán 1-1 tizedpontnyi különbségek választották el egymástól a versenyzők összpontszámát. Kovács Aletta azonban a két fordulóban bemutatott katainak összpontszáma alapján első helyen jutott tovább, igy magabiztosan vághatott neki a másnapi döntőnek.

Ju randori versenyszámban Botond számára sajnos nagyon szerencsétlenül alakult a sorsolás; első ellenfele a későbbi bajnok Carlos Rodriguez, a 100 kg feletti korábbi Európa Bajnok spanyol versenyző lett, ahol Botond nem tudott érvényesülni a 40-50 kg súlykülönbség miatt. Másodikként a 15 centivel magasabb, és szintén 20-30 kilóval nehezebb kameruni versenyzővel - Christian Loubou (korábbi Világbajnok) - merkőzhetett, ahol szép, tiszta küzdelemmel ugyan, de alulmaradt. Két vereség után másnap már csak a szépítésre maradt lehetősége a norvég André Skjølsvik ellen.

Aletta gyengén kezdett ju randoriban és első meccsén alulmaradt a norvég Celine Andersen ellen. A következő mérkőzést azonban már magabiztosan hozta a spanyol ellenfelével, Julia Ausens-szel szemben. A másnapra eső küzdelmét biztosan hoznia kellett a francia Gyselle Baldasseronival szemben, hogy esélye legyen a továbbjutásra, ezért stresszesen vágott neki a szombati napnak.

A szombati edzések után este, nagyon jó szervezéssel és óriási nyilvánosság mellett folytatódtak a selejtezők, majd különböző bemutatók után a döntők következtek. Aletta magabiztosan mutatta be formagyakorlatát, hisz a legmagasabb összpontszámmal jutott tovább a döntőbe. A jól sikerült gyakorlat a bírókat is meggyőzte, így Ali az első helyen végzett maga mögé utasítva az olasz színekben induló svájci versenyzőt, Lisa Ferrarat, illetve a francia Liza Boucard-ot.

Külön siker, hogy maga Dai Shihan Leo Rafolt (9. dan) személyesen is gratulált Alettának azért, hogy katája olyan szintű valós harci értékkel is rendelkezett, melyet ritkán látni a mai, egyre inkább "elsportosodó" formagyakorlatok közt. Következtek az előző napról szombatra áthelyezett ju randori selejtezők. Botond az 5. danos norvég André Skjolsvik ellen szépíthetett volna, de a nagyon szép, tiszta küzdelem során megmutatkozott, hogy a norvég versenyző sokkal tapasztaltabb, rutinosabb és megérdemelten győzött Botond ellen.

Alettán nagy nyomás volt, hisz a továbbjutáshoz egy magabiztos, erős győzelemre és sok szerencsére is szüksége volt. A francia Gyselle Baldasseroni nem tudta tartani a tempót Alival, így Ali végül két győzelemmel és egy vereséggel végzett a selejtezők után. Rajta kívül azonban mind a spanyol Julia, mind a norvég Celine ugyanezzel az eredménnyel zárt, így a bírók első körben ellenőrizték, hogy volt-e büntetése valamelyik versenyzőnek. A spanyol versenyző Aletta ellen fujubunt (-1 pont) kapott rossz támadásért, így ő azonnal kiesett a továbbjutók közül. A küzdelmek során elért pontkülönbségek összevetésekor mind Ali, mind a norvég versenyző ugyanazt a pontot érte el, így végül a küzdelmeik során gyűjtött összpontszámuk összevetésére került sor. Ebben sajnos Ali néhány ponttal alulmaradt a norvég versenyzővel szemben, így a norvég döntőzhetett a másik csoport győztesével, a horvát Dorothea Zupanciccal, Aletta pedig a 3. helyért vívhatott meg a másik csoport 2. helyezettjével, a francia Liza Boucarddal.

A küzdelmük kicsit döcögősen indult, a francia versenyző meglepően keményen küzdött, és a jelentős súlykülönbség is az ő javára billentette a mérleget, ennek ellenére Aletta, köszönhetően rutinjának és tapasztalatának, gyorsan fordított az álláson és végül meggyőző különbséggel verte ellenfelét, ezzel megszerezve a 3. helyet ju randori (küzdelem) kategóriában. Az eredményhirdetések végén átadásra kerültek a legeredményesebb női és férfi versenyzőknek járó Sakura kupák is, melyet a férfiak közül a spanyol Carlos Rodriguez, míg a női mezőnyben egyértelmű fölénnyel a magyar Kovács Aletta vehettek át.

A bajnokságon a versenyzők mellett bírói területen is komoly sikereket értünk el. A CINDA elnökének felkérésére a hazai nemzetközi bíró, Süveg Tibor vezette az összes mérközést a döntőben, melyet a a selejtezők során tanúsított szakmai hozzáértésével, felkészültségével, és az ezekből fakadó határozottságával, valamint a teljesítményének köszönhető nemzetközi támogatottságával ért el. Külön sikerként könyvelhető el, hogy még azok a versenyzők, és edzőik is gratuláltak Tibornak a kiemelkedően fair bírói teljesítményéért, akik a küzdelmeik során többször is figyelmeztetést, büntetést kaptak Tibortól, mint vezetőbírótól.Legközelebb májusban kelnek versenyzőink, bíróik és felkészítőik útra, hogy hasonlóan szép sikerekkel térhessenek haza a Bonsai Liga záróversenyéről, a marija bistricai Zdravko Mikus emlékversenyről, melyre idén az eddigieknél is több ország képviselői érkeznek (a tavaly is részt vevő norvégok mellett idén francia nevezések is érkeznek a szervezőkhöz)