Szabó Botond

<< Vissza

A harcművészetek világa mindig is vonzott, de csak kamasz koromban kezdtem el komolyabban foglalkozni a témával. Fiatal fejjel még nyilvánvalóan a látványos magas rúgások, valamint a villámgyors kitérések és ellentámadások vonzottak.

Akkoriban még Kecskemét közelében éltem és felfigyeltem egy stílusra, mely számos tradicionális irányzatot kombinált egyetlen rendszerré: ez volt a Nanbudo.

Megtaláltam benne mindazt, amire vágytam: magas rúgások, hatékony önvédelmi technikák, melyek a támadó erejét és lendületét használják ki, különösebb izomerő felhasználása nélkül. Három éven keresztül edzettem a kecskeméti Free Line SE berkein belül. Lehetőségem nyílt próbára tenni magam több nemzetközi versenyen, illetve az akkoriban újnak számító Ju Ippon Shobu versenyszámban is.

Az egyetemi éveim alatt a távolságból kifolyólag nem volt lehetőségem részt venni edzéseken, „pótlékként” kipróbáltam a Jiu-Jitsu-t.

Miután végeztem tanulmányaimmal és teljes munkaidős irodai munkám lett IT helpdeskesként, ismét megfogalmazódott bennem, hogy visszatérjek a harcművészetek világába. Így hosszú kihagyás után ismét a Nanbudot választottam, mivel továbbra is ezt a stílust tartom a fizikai edzés, egészségmegőrzés és lelki egyensúly legjobb egyvelegének.

Versenyzőként számos nemzetközi eredményemre büszke vagyok, többek között a tavalyi Bonsai Liga versenysorozat összetett harmadik helyére. 2014 novembere óta saját kezdőcsoportom van Őrmezőn, ahol hetente kétszer tartok edzést.

Amikor versenyre készülök, Szun-ce szavait idézem fel a megfelelő koncentráció eléréséhez: „A védekezés titka a támadás, a védekezés felkészülés a támadásra.”