Újra magyar bíró a CINDA-ban (Nemzetközi Versenybírói Bizottság)!

<< Vissza

2015.10.30 - 11.02 között került megrendezésre a X. Nemzetközi Nanbudo Szeminárium Banja Lukában (Bosznia-Hercegovina) a helyi Nanbudo egyesület szervezésében.

Az edzéseket a Nanbudo alapítómestere, Doshu Soke Yoshinao Nanbu (10. dan) irányította olyan magas fokozatú és közismert Nanbudo mesterek segítségével, mint a horvát Leo Rafolt (9. dan), és a francia Serge Salvai (8. dan), aki egyben a CINDA (Commision International D’Arbitrage) jelenlegi elnöke is.A jó hangulatú edzéseken az alapszintű páros gyakorlatok (randori ichino-nino-irimino) mellett számtalan sotai technika (sotai irimi nage, ude garami nage, okuri nage, morote nage) gyakorlására is sor került. Egy teljes edzés az ülő testhelyzetben kivitelezett feszítésekből álló kombinációrendszernek, a suwari kansetsu randoriknak lett szentelve, míg egy másik edzésen az összes keiraku taiso (a nanbudo meridiánokra épülő egészségmegőrző gyakorlatai) átismétlésére volt lehetőség.A szombat este folyamán vendégei lehettünk a mára már hagyománnyá vált "Nanbudo és japán kulturális est" teltházas rendezvényének, ahol más prominens díszvendégek mellett a japán nagykövet is tiszteletét tette.

Az edzőtábor során az érdeklődő versenyzőknek, edzőknek, illetve bíróknak a CINDA elnöke bírói képzést is szervezett, mely egy hosszabb sorozat része és amelynek célja, hogy a jövő évi világversenyig elősegítse az új szabályok megismerését, pontos alkalmazását és felkészítse a versenyzőket és edzőiket, valamint minél magasabb szintre fejlessze a bírákat.Hazánk számára komoly diplomáciai eredmény, hogy nemzetközi bíránk, Süveg Tibor (7. dan) felkérést kapott a CINDA-hoz való csatlakozásra és egyben arra, hogy a CINDA magyarországi képviselője legyen, és vezesse a hazai bírók képzését, irányítsa a magyarországi bírói tevékenységet.